Beleidsplan Mantelzorg 2018-2019 & Beleidsplan Armoede en schulden 2018-2020

handenwoensdag 22 november 2017 14:14

Op 21 november is er in de gemeenteraad oriënterend gesproken over het geactualiseerde beleidsplan Mantelzorg 2018-2019 en is het geactualiseerde beleidsplan over armoede en schulden besproken. Lees hieronder meer over de inhoud van deze plannen.

Beleidsplan Mantelzorg 2018-2019

Op 21 november is er in de gemeenteraad oriënterend gesproken over het geactualiseerde beleidsplan Mantelzorg 2018-2019. Op verschillende onderdelen heeft er ten opzichte van het huidige plan een actualisatie plaatsgevonden.  Hierbij zijn de uitkomsten betrokken van het onderzoek onder mantelzorgers dat door Mezzo, de belangenvereniging van mantelzorgers medio 2017 is uitgevoerd.

Het nieuwe plan kent nu 5 ambities:
- Mantelzorgers goed in beeld krijgen
- Flexibiliteit en maatwerk
- Lokale samenwerking versterken
- Tegengaan van overbelasting van mantelzorgers
- Waardering voor de mantelzorger

In het verlengde van dit beleidsplan wordt voorgesteld om een mantelzorgnetwerk in te richten waarin professionals met elkaar samenwerken en de mantelzorgers een direct aanspreekpunt hebben.

Het standpunt van de fractie is dat wij kunnen instemmen met de lijn van en de ambities in het beleidsplan.  Wel hebben wij aan de verantwoordelijk wethouder gevraagd om de raad jaarlijks te rapporteren over de tevredenheid van mantelzorgers en tevens om de raad te informeren hoe (snel) het mantelzorgnetwerk tot stand kan komen.

Beleidsplan Armoede en schulden 2018-2020

In dezelfde oriënterende ronde van 21 november is het geactualiseerde beleidsplan over armoede en schulden besproken. Dit beleidsplan voor de jaren 2018-2020 heeft als titel “Leven zonder geldstress” . Om armoede en schulden aan te pakken kiest de gemeente voor een meervoudige aanpak, namelijk:

- preventie en voorlichting;

- laagdrempelige dienstverlening via een eigen steunpunt schuldhulpverlening;

- realiseren van een vangnet waarbij financiële tegemoetkomingen of hulp bij financieel herstel centraal staan.

Ten opzichte van het vorige beleidsplan zijn nieuwe ambities en doelstellingen geformuleerd en vertaald in zeven actiepunten waarbij speciale aandacht is voor gezinnen met minderjarige kinderen en jongeren tot 18 jaar.

Het standpunt van de fractie is dat wij kunnen instemmen met dit beleidsplan. De verantwoordelijk wethouder heeft toegezegd om de raad eind 2018 te informeren over de stand van zaken.

Labels
Nieuwsbrief
Steunfractie

« Terug

Archief > 2017 > november

Geen berichten gevonden