ChristenUnie Hardenberg ontstemd over communicatie NAM

gasvrijdag 05 januari 2018 15:23

Donderdag 4 januari verschenen er artikelen in de regionale en lokale pers over voorgenomen gaswinningsplannen van de NAM in de gemeente Hardenberg. Deze berichten veroorzaakten nogal wat commotie, niet alleen binnen de lokale en provinciale politiek maar ook onder de inwoners van de gemeente Hardenberg. De ChristenUnie in Hardenberg begrijpt dat mensen zich zorgen maken als dergelijke berichten in de media verschijnen en vindt dat zowel de NAM als de betrokken overheden zich hiervan terdege bewust moeten zijn.

De ChristenUnie verwacht dan ook van alle betrokken partijen dat het proces, dat doorlopen moet worden om gaswinning mogelijk te maken of te houden, volledig transparant zal zijn en dat daarover tijdig wordt gecommuniceerd. Ook zal in een vroeg stadium duidelijk gemaakt moeten worden wat de mogelijke gevolgen zijn van gaswinning in Hardenberg.

Navraag leert dat de situatie wat genuanceerder ligt dan gisteren door de pers werd gepubliceerd. Zo volgt de NAM op dit moment het proces zoals dat wettelijk is vastgelegd over het updaten van een winningsplan. Binnen dat proces krijgen de lokale en regionale overheden nog de gelegenheid hun advies aan de minister kenbaar te maken; daarna volgt er een besluit van de minister. Op dit besluit kunnen vervolgens bezwaren worden gemaakt die ook weer beoordeeld worden, waarna de minister een definitief besluit neemt.

Dit laat echter onverlet dat zowel de ChristenUnie in Hardenberg als in de Provinciale Staten van Overijssel het proces nauwlettend blijven volgen. De Statenfractie heeft inmiddels Gedeputeerde Staten daar schriftelijk op gewezen. Temeer omdat in augustus 2017 bleek dat Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en de NAM van inzicht verschillen over hoeveel gas er in Hardenberg gewonnen had mogen worden. Bovendien heeft de NAM toegezegd de gemeente goed op de hoogte te houden van haar (voorgenomen) activiteiten in onze gemeente, maar werd Hardenberg nu toch door deze berichten verrast.

In de bijlage het advies van de SodM.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Advies+Hardenberg+gl610,9 kBapplication/pdfdownload
Labels
Nieuwsbrief
Steunfractie

« Terug

Archief > 2018 > januari

Geen berichten gevonden