Fractie ChristenUnie brengt werkbezoek aan FrieslandCampina Cheese in Balkbrug

ChristenUnie FrieslandCampina werkbezoek.jpg 2dinsdag 24 oktober 2017 10:01

Op de dag, vrijdag 20 oktober 2017, dat formeel bekend is geworden dat Carola Schouten van de ChristenUnie vicepremier en minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt, bracht de fractie van de ChristenUnie Hardenberg een werkbezoek aan FrieslandCampina Cheese in Balkbrug.

FrieslandCampina heeft in zijn 140-jarige geschiedenis sterke markt- en merkposities opgebouwd. Met een jaaromzet van meer dan 12 miljard en wereldwijd zo'n 22.000 werknemers, behoort het bedrijf tot de zes grootste zuivelbedrijven ter wereld. Bekende merken - waaronder Friese Vlag, Chocomelk, Frico kaas en Campina botergoud - en onderscheidende kwaliteit, staan aan de basis van dat succes. Daarnaast verkoopt FrieslandCampina wereldwijd ingrediënten en halffabricaten voor producenten van kindervoeding, de voedingsmiddelenindustrie en de farmaceutische sector.

Locatie Balkbrug

Na ontvangst door Remco Nühn, plantmanager van de vestiging in Balkbrug, is de fractie voorgelicht over de missie en visie van de onderneming, om klokslag half vijf onderbroken door de traditionele stoomfluit. In Balkbrug produceert FrieslandCampina overwegend kaas voor de voedselverwerkende industrie. De wei die daarbij vrijkomt, is bestemd voor de productie van onder andere babyvoeding en boter. Op de locatie Balkbrug worden iedere dag 35 melkvrachtwagens gelost en wordt de melk verwerkt. Op de locatie in Balkbrug werken 135 mensen.

Focus op kwaliteit en veiligheid: ‘van gras tot glas’

Om de kwaliteit binnen de gehele keten te garanderen, hanteert FrieslandCampina een uitgebreid veiligheids- en kwaliteitsprogramma FOQUS. Hiermee bieden zij consumenten, klanten, bezoekers en overheden de garantie dat de producten en productieprocessen voldoen aan de zeer strenge criteria voor hygiëne, kwaliteit en veiligheid van voedingsmiddelen. Tijdens de indrukwekkende rondleiding heeft de fractie zelf gezien en ervaren wat dat allemaal betekent voor het productieproces en de manier van werken. Remco Nühn benadrukt dat voor FrieslandCampina ook de veiligheid en gezondheid van de medewerkers elke dag de hoogste prioriteit heeft.

Klimaatneutraal groeien

Voor het opwekken van duurzame energie heeft de fractie zich laten bijpraten over de innovatieve samenwerking tussen FrieslandCampina Balkbrug en de zeer nabij gelegen Brouwer Biocentrale. Brouwer levert vanaf aanstaande november jaarlijks circa 55.000 ton bio-stoom aan de Balkbrugse productielocatie van FrieslandCampina, ter vervanging van 5.5 miljoen kuub aardgas. Hiermee schakelt de kaasproductie in Balkbrug over op "groene stoom” die wordt verkregen door de verbranding van houtsnippers. Dit initiatief past goed in de strategie van de gemeente Hardenberg, om CO2-uitstoot te reduceren en aan de klimaatopgave te voldoen. De ChristenUnie Hardenberg kijkt terug op een uitstekend bezoek, waarbij de verschillende facetten van duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en kwaliteit in een coöperatieve vorm van samenwerking met de melkveehouders duidelijk zijn toegelicht.

Labels
Nieuwsbrief
Steunfractie
Werkbezoek

« Terug

Archief > 2017 > oktober

Geen berichten gevonden