De positie van katholieken binnen de ChristenUnie en PerspectieF

katholiek_113439dinsdag 22 mei 2012 19:33

Op zaterdag 12 mei werd op het congres van de ChristenUnie de resolutie over de positie van katholieken binnen de ChristenUnie aangenomen. Voor het congres viel in de Trouw te lezen wat Lodewijk Tax, kandidaat-penningmeester PerspectieF, vond van deze resolutie. Samen met Tax blikken we terug.

“Met de aangenomen resolutie op het congres worden goede stappen gezet om Katholieken aan de partij te binden. Naar mijn mening was dit een fantastisch initiatief van Remco van Mulligen. In de media kreeg dit ook enige aandacht zo werd in de Trouw gevraagd naar mijn mening hierover. In trouw viel te lezen dat ik trots ben dat de ChristenUnie steeds meer een echte Unie van Christenen aan het worden is. Het is namelijk juist datgene waar wij met z'n allen voor staan: een bundeling van alle Christenen opdat we samen sterk staan in deze maatschappij.

Focus op overeenkomsten
Het is prachtig dat niet meer de verschillen maar juist de overeenkomsten worden benadrukt tussen Christenen onderling. Onlangs heb ik mijn eerste bestuursvergadering meegemaakt als kandidaat-bestuurslid. Buiten het feit dat het leuk was, heeft het mij ergens ook geraakt. Want waar gebeurt het nog dat Katholieken en Protestanten samen bidden voordat ze een vergadering beginnen? Natuurlijk is dit mooi en goed, maar het is ook echt noodzakelijk. We zien dat de huidige maatschappij als het ware steeds verder afdwaalt van Christelijke normen en waarden. Het steeds benadrukken van de verschillen is hierbij niet ondersteunend.

Oproep aan alle katholieken
Ik wil een oproep doen aan alle Katholieken om lid te worden van PerspectieF en de ChristenUnie. Met de aangenomen resolutie spreekt de ChristenUnie nu namelijk zelf uit: Katholieken zijn welkom! Tegelijkertijd wil ik ook graag realistisch blijven want de grondslag van de partij kan een drempel zijn voor katholieken. Echter moet er gerealiseerd worden dat de grondslag primair dient ter ondersteuning en ter verduidelijking van de politieke wijsheid. Daarom zou het goed zijn kritisch te kijken naar onze grondslag. In dat kader is het goed dat er binnen PerspectieF een commissie aan de slag gaat om onderzoek te doen naar onze grondslag en eventuele vernieuwing daarvan. Natuurlijk, dit is een proces. Maar het is prachtig om te zien dat de eerste stappen al worden gezet. En ik ben ervan overtuigd dat we door deze stappen te zetten dichter bij de ware identiteit van de ChristenUnie zullen komen.”

Labels

« Terug

Reacties op 'De positie van katholieken binnen de ChristenUnie en PerspectieF'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.