Column Robert Heij 'Stemmingswisselingen' (Friesch Dagblad)

stembusdinsdag 22 mei 2012 10:14

Na 557 dagen blies kabinet-Rutte op 23 april 2012 de aftocht. De samenwerking tussen CDA/VVD en PVV bleek na een eerste bezuinigingsoperatie van achttien miljard euro niet opgewassen tegen een extra besparing van ruim tien miljard. Slechts anderhalf jaar hield de formatie van Rutte stand en nu mag de kiezer zich weer klaarmaken voor de vijfde stembusgang in tien jaar tijd. Misschien een mooi moment voor de democratie, maar slecht voor de continuïteit van ons landsbestuur, dat wederom in demissionaire staat verkeert.

Niet alleen wachten ons nieuwe verkiezingen, ook staat ons volgens de recente peilingen een moeizame formatie te wachten. Maar waarom nieuwe verkiezingen?

Hoe vaker men naar de stembus kan, hoe nonchalanter er met het stembiljet om wordt gegaan. Waar stemmen iets moois zou moeten zijn om het geluid van jouw partij te steunen, verwordt een stem nu tot iets dat je per seizoen kan inruilen voor iets anders. Geen partij is in staat om aan de (te hooggespannen?) verwachting van haar kiezers te voldoen.

Grilligheid

De wekelijkse peilingen laten de grilligheid van de Nederlandse kiezer zien. Doe je deze week iets doms, dan word je daar volgende week op afgerekend en duiken massa’s journalisten op je partij om te duiden wat er aan de hand is.

Waar D66, GroenLinks en de ChristenUnie eind april lieten zien verantwoordelijkheid te willen nemen om alsnog tot een nieuw begrotingsvoorstel te komen, daar lieten de SP, PvdA en PVV geen gelegenheid onbenut te laten zien hoe slecht dit akkoord wel niet is voor de kiezer. In verkiezingstijd gaat het hen immers niet om landsbelang, maar enkel om partijbelang.

Juist daarom is het zo slecht dat we binnenkort voor de zesde maal in ruim tien jaar tijd naar de stembus mogen. Het landsbelang is daardoor weer ondergeschikt aan het partijbelang. Zowel in verkiezingstijd als tijdens de vaak lange formatieperiode daarna. Eén keer in de vier jaar stemmen zou genoeg moeten zijn.

Deze column verscheen op dinsdag 22 mei 2012 in het Friesch Dagblad. Robert Heij schrijft hier maandelijks een vaste column.

 

Labels

« Terug

Reacties op 'Column Robert Heij 'Stemmingswisselingen' (Friesch Dagblad)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.